LST la potenţial

Este mai sigur  a lucra în mod conştient sub tensiune, decât a avea încredere într-o stare lipsită de tensiune a instalaţiei.

LST la potenţial- generalităţi

Metoda de lucru la potenţial – metoda de lucru în cadrul căreia lucrătorul se află în atingere directă cu părţile aflate sub tensiune după ce a fost adus la potenţialul la care lucrează; în acest caz el se menţine în afara zonelor interzise în raport cu elementele conductoare care se află la un potenţial diferit de al său.

Este metoda utilizată cel mai mult la noi.

Distanţele avute în vedere la elaborarea instrucţiunilor şi la executarea lucrărilor trebuie să fie stabilite între toate piesele conductoare care ar putea avea o « participare » în zona de lucru, care s-ar putea interpune între două puncte de potenţial diferit și ar putea « scurta » intervalul.

 

 

Distanţa în aer şi zona de lucrupentru metoda de lucru la potenţial

 

Privind la figura alăturată, este evident că LST în metoda “la potenţial” se desfăşoară în interiorul zonei haşurate. Zona nehaşurată este, practic, zona de siguranţă.

 

Odată ajuns la potenţialul de lucru, lucrătorul trebuie să respecte cu stricteţe distanţa de lucru (Dl). Nu este un lucru uşor pentru că, de cele mai multe ori. Zona de lucru sub tensiune nu se poate delimita material. Din acest motiv lucrătorul trebuie să respecte cu stricteţe instrucţiunile de lucru şi de securitate.

 

Se observă din poza alăturată că lucrătorul se află pe conductor şi acţionează direct asupra conductorului aflat la potenţial. Din acest motiv metoda se numeşte ”bare hand” (cu mâna goală).

Pentru a ajunge la potenţialul instalaţiei există mai multe metode :

- cu scara electroizolantă, de pe piciorul stâlpului,

- cu scăunelul ergonomic,

- cu scara metalică, de la sol,

- cu platforma ridicătoare cu braţ izolant,

- cu turnul electroizolant,

- cu scara electroizolantă de la sol,

- cu elicopterul ş.a.

 

Pentru a fi protejat împotriva câmpului electric, lucrătorul este obligat să poarte costumul special pentru lucrul sub tensiune. Acesta este confecţionat dintr-o ţesătură specială cu inserţie din materiale electroconductoare (cupru, carbon) pentru a asigura echipotenţializarea întregului corp al lucrătorului. Este prevăzut cu cordoane de legare la potenţial, care asigură contactul electric efectiv între costum şi potenţialul piesei la care se lucrează. Toate piesele costumului sunt legate intre ele prin cordoane de echipotenţializare.

În plus lucrătorul aflat la potenţial este obligat să poarte ochelari anti-UV. Sub gluga costumului se poartă (după caz) calotă de protecţie sau cască de protecţie.

 

Lucrări care se pot executa prin metoda de lucru „la potenţial”

- Lucrul la conductoarele de fază (armături, cleme, distanţieri, etc) ale LEA (cu conductoare active multiple),

- Înlocuirea izolaţiei la stâlpii de susţinere ai LEA,

- Înlocuirea izolaţiei la stâlpii de întindere ai LEA,

- Montarea sub tensiune a descărcătoarelor pe stâlpii LEA,

- Lucrări de mentenanţă la aparatajul electric din staţii de transformare

- Înlocuirea aparatajului din staţii electrice de transformare ş.a.

Se pot executa lucrări complexe atât în staţiile de transformare cât şi pe LEA. De cele mai multe ori la lucrările complexe se utilizează metode combinate.

 

Tehnologii „la potenţial” executate de Sucursala Smart Sibiu

 

Pe baza acestei metode Smart Sibiu are avizate la această oră următoarele tehnologii LST:

  • Intervenţii în deschidere asupra conductoarelor active ale LEA 220-400 kV,
  • Schimbarea izolaţiei la stâlpii de susţinere ai LEA 220-400 kV,
  • Montarea sub tensiune a descărcătorilor pe stâlpii metalici ai LEA 220-400 kV,
  • Înlocuirea sub tensiune a izolaţiei la barele staţiilor de 400 kV,
  • Montarea sistemelor de monitorizare a temperaturii pe conductoarele active ale LEA 110-400 kV,
  • Montare contragreutăţi la lanţurile de susţinere ale LEA 220-400 kV,
  • Inlocuirea clemelor de sustinere si montarea antivibratorilor pe conductoarele active ale LEA 220-400 kV,

De-a lungul anilor s-au executat o serie de lucrări sub tensiune în special în instalaţiile de transport a energiei electrice:

  • Montarea sub tensiune a descărcătoarelor de 400kV ;
  • Înlocuirea sub tensiune a izolației barelor stației 400kV Brasov (2008);
  • Montarea sistemelor de monitorizare a temperaturii conductorului activ pe LEA 220kV Fântânele-Gheorgheni (2008)- metodă combinată;
  • Intervenții accidentale- înlocuire izolatori sparți- LEA 400kV Urecheşti- CTE Rovinari G3+4 (1980), LEA 400kV Sibiu-Brașov (2002,2005), LEA 220kV Fântânele-Ungheni (2005), Mintia-Alba (2006); LEA 400kV Roșiori-Oradea Sud (2011)
  • Înlocuirea unui izolator de susținere pe LEA 110kV Buzău-Turnătorie aparţinând FDFEE Buzău (lucrare demonstrativă);
  • Revizie tehnică pe toate LEA aparţinând ST Sibiu;
  • Inlocuire izolatie de sticla cu izolatie compozit pe LEA 220kV Stejaru – Gheorgheni (2011)
  • Montare distantiere pe LEA 400kV Isaccea- Tulcea Vest (2012)
  • Inlocuire izolatie, AV, armaturi si indepartare corpuri straine pe LEA 400kV Iernut –Sibiu (2012)
  • RK LEA 400kV Mintia-Sibiu(2011,2013)

Lucarea cea mai complexă a fost cea desfășurată pe LEA 400kV Mintia-Sibiu, lucrare în cadrul căreia s-au aplicat mai multe tehnologii (în metodele ”la potențial” și ”în apropierea pieselor aflate sub tensiune”) pentru execuția unor lucrări cum ar fi: înlocuirea antivibratorilor pe conductoarele active și de protecție, înlocuirea clemelor de susținere cu cleme cu sau fără armour rod, înlocuirea izolatorilor capă-tijă din sticlă,înlocuirea izolatorilor PS 11 cu izolatori compozit, înlocuirea inelelor de protecție, înlocuirea distanțierilor, înlocuirea plăcuțelor de numerotare aeriană.

 

În afara acestor tehnologii sucursala noastră mai are gata pentru avizare o serie de noi tehnologii, unele cu mijloace moderne (PRB cu braţ izolant, schelă electroizolantă sau elicopter).

 

Platforma ridicătoare cu braţ izolant

PRB-ul cu braţ izolant este unul dintre atuurile importante pentru LST la potenţial. Fiind unul dintre puţinele din Europa care funcţionează până la 500kV (clasă A). PRB-ul permite accesul direct la potențialul LEA, dar poate fi utilizat și pentru lucrări în metoda ”la distanță”.

Prin utilizarea PRB-ului crește mult productivitatea muncii și posibilitățile de intervenție, mai ales în cazul lucrărilor în stațiile de transformare. Pe de altă parte, dat fiind faptul că este proiectat să lucreze la 500kV, brațul este articulat și nu telescopic, din acest motiv având unele limitări în manevrare.

 

 

Concluzii

Datorită modului de construcţie a reţelelor electrice din România metoda de lucru sub tensiune „la potenţial” se potriveşte cel mai bine la această oră pentru mentenanţa la înaltă tensiune.

Invitație

Smart SA - Sucursala Sibiu vă stă la dispoziţie cu toată gama de servicii şi lucrări sub tensiune. Tehnologiile prezentate nu sunt limitative, specialiştii noştrii putând elabora oricând tehnologii noi, pentru alte lucrări solicitate, indiferent de nivelul de tensiune. Specialiştii noştri au o îndelungată experienţă în această activitate şi vor fi încântaţi să vă răspundă la întrebări şi solicitări, aşa că folosiţi pagina de contact dacă doriţi să luaţi legătura cu ei.

 

Ing. Marius Oltean

Print Friendly, PDF & Email