Istorie pe scurt

Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport ”Smart” S.A. a fost creată în anul 2001 prin reorganizarea unor activitati in cadrul C.N.T.E.E Transelectrica S.A. Sucursala de Mentenanță Sibiu este una dintre cele opt sucursale ale societății.

Deși avem, potrivit hotărârii de înființare, puțin peste un deceniu, sucursala noastră este rezultatul transformărilor, reorganizărilor și progresului tehnologic a peste un secol de energetică din această parte de țară.

Actul nostru de naștere este H.G. 710/2001 care aprobă înființarea Smart SA ca filială a C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.

Istoria noastră începe cu mult înainte însă, la sfârșitul secolului XIX când începe să funcționeze în zonă sistemul public de producție, transport și distribuție a energiei electrice, construit în jurul hidrocentralei de la Sadu I (în exploatare și astăzi). Din această rădăcină comună s-au dezvoltat, înființat, regrupat, reorganizat de-a lungul timpului unele cele mai importante companii și societăți comerciale din domeniul energetic din România.

Astfel, în parcursul nostru istoric găsim:

1895: se înființează Hermannstadter Elektrizitatswerke A. G. (Societatea Uzinei Electrice din Sibiu) care pune în funcție în 1896 centrala mixtă (hidro+termo) Sadu I.

1924: Societatea Electrică Transilvăneană pe Acțiuni (SETA).

1948: Societatea de Rețele Electrice Sibiu care se transformă ulterior în Intreprinderea de Rețele Electrice Sibiu (IRES apoi IEIRIEDEET).

1990: Ia ființă Filiala de Rețele Electrice Sibiu (FRE Sibiu).

1996: Filiala de Transport și Distribuție a Energiei Electrice Sibiu (FTDEE Sibiu) din cadrul Regiei Naționale de Electricitate (RENEL).

1998: Compania Națională de Electricitate (CONEL) preia de la RENEL apoi separă activitățile de bază din energetica românească în ceea ce aveau să devină principalele companii de electricitate pe care le găsim și azi. În cadrul CONEL se organizează Sucursala de Transport al Energiei Electrice Sibiu (STEE Sibiu).

2000: se înființează Transelectrica, în a cărei componență găsim Sucursala de Transport al Energiei Electrice Sibiu.

1 noiembrie 2001: din STEE Sibiu se desprinde Sucursala de Mentenanță Sibiu din cadrul Societății pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport ”Smart” SA.

 

 

 

Additional information